Aika hengähtää

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ei vilkaisuakaan läksykirjoihin (ennen sunnuntai-iltaa). Vaikka koulu vaatii lapsilta paljon niin ei se aikuisiltakaan ihan vähän vaadi.

Mainokset

7 kommenttia artikkeliin ”Aika hengähtää

 1. Tekisi hyvää tällekin aikuisopiskelijalle, mutta siihen ei taida olla varaa. Huominen päivä on ainakin pakko käyttää tehokkaasti. Ehkä sunnuntaina sitten lomailua? On tässä lomailua ollutkin, kun tuntuu, että koko ajan joku vapaa päivä. 🙂

 2. Iina Kraak: aikuisopiskelijat tarvii myös huilia, ihan takuulla! Taitaa vaan olla niin että etenkin jos oiskelut ovat työn ohessa niin….MiNähän kävin aikoinaan lukion iltaversiona. Ja päivät olin töissä.

 3. Täällä pidän koulua yhdelle yhdeksänvuotiaalle, koko loman ajan. Heti loman jälkeen on kokeita joka päivä : esihistoriaa, kertolaskua, antonyymejä, futuuria ja sanelukirjoitusta. Koulu vaatii vanhemmilta ihan liikaa – pitää tehdä opettajan työt, joista ei minulle makseta ja jättää omat työt tekemättä.
  Tämän loman työmäärä tuntuu kaikenkaikkiaan jotenkin ylivoimaiselta ja loma turhan pitkältä.

 4. sari: eikö oo kauheeta?! En uskalla edes ajatella että mitÄ jos noilla MOLEMMILLA olisi hankalaa koulussa, nyt vain toisella…no toisellakin tietysti ajoittain mutta noin keskimäärin ei.
  On paljon aineita joista mulla ei ole mitään käsitystä eikä niissä auta että opiskelisin itse ensin lasten kirjoista tai muistiinpanoista. Minä nyt vaan olen täys nolla vaikka matikassa…kaikenlisäksi noilla opetetaan monet jutut eri tavalla kuin meille aikoinaan Suomessa on opetettu, kuten tiedät..joten niissä jutuissa vain mieheni pystyy auttamaan. Tuntuu ettei meillä viikolla ole muuta elämää kuin että ollaan kotona koulusta ja töistä n. klo 17.30, mies vasta n. 19.00, ostetaan ruokaa, tehdään ruokaa, autetaan läksyissä, pestään pyykkiä, ripustetaan pyykkiä, esitään kadonneita tavaroita, valmistellaan esitelmiä jne.
  Ei kai tämän nyt jumalaut tällaista kuuluisi olla ettei oikein ehdi edes puhua ja Olla Vaan????

 5. Ehkä suomalaisessa peruskoulussa on jotakin hyvää… (Meillä on perheessä 3 peruskoululaista ja 1 lukiolainen sekä kaupanpäälisinä kaksi peruskoulun opettajaa.) En tunnista koulun enkä kodinkaan näkökulmasta valtavaa stressiä ja kohtuuttomia vaatimuksia koulutöiden suhteen. Läksyjä on, niitä tehdään ja niitä tarkistetaan ja autetaan, mutta elämä on muutakin kuin koulua. Näin olen sanonut myös oppilaideni vanhemmille; jos koulutyö täyttää liikaa lapsen elämään, meidän on yhdessä tehtävä asialle jotakin. Lapsen ja nuoren kuuluu myös saada elää, hengata kavereitten kanssa ja olla vaan. Nih!
  Tsemppiä teille kaikkien koulun asettamien vaatimusten ja tavoitteiden kanssa. 🙂

 6. Linnea: onpa kiva kun sinäkin olet löytänyt uuteen osoitteeseen.
  Suomalaisessa peruskoulussa on varmasti jotakin hyvää, paljonkin. Toki ei pelkästään, koska minusta Ainutta Oikeaa Menetelmää ei ole olemassa. EttÄ siinä mielessä en välitä vertailla suomalaista ja ranskalaista systeemiä koska se olisi hiukan kuin vertailisi että kumpi on parempi, kuu vai aurinko:)

  Se on kyllä totta että ranskalainen systeemi vaatii kaikentasoisten oppilaiden vanhemmilta apua läksyjen suhteen, sanotaan nyt 90 prosenttia tapauksista. Ihan täysin oma arvio mutta perustuu keskusteluihin erilaisten lasten vanhempien kanssa. Aika harvassa ovat ne vanhemmat jotka ajattelevat että omatpa ovat läksynsä.

  Mitä tulee siihen kavereiden kanssa hengaamiseen ja ”vaan olemiseen”…jos sallitaan tällainen mielipide niin minusta Suomessa monella penskalla tuntuu olevan vähän liikaakin aikaa nimenomaan siihen. Eikä siinäkin olisi mitään pahaa ellei se aina toisinaan tarkoittaisi muutakin kuin vaikkapa viatonta jalkapallon pelaamista…

  Mutta niin…me vanhempina koitamme tarjota lapsille sellaista ajattelumallia että koulu on tärkeä asia mutta vaikka se ei menisi kovin hyvinkään niin elämä ei ole millään muotoa ”pilalla”. Että on tärkeää että opppia lukemaan, kirjoittamaan ja sellaista, paljon muutakin, mutta että monet hyvin tärkeät asiat opitaan sittenkin muualla ja tyôelämässäkin on paljon muitakin eri vaihtoehtoja kuin paikat joiden vuoksi on mentävâ yliopistoon ja valmistuttava huippuarvosanoin.

 7. Totta, monella nuorella tuntuu olevan runsaasti aikaa hengailla ulkona ja verkossa. Ajattelen kuitenkin niin, että se on nimenomaan koti ja vanhemmat, jotka sallivat tämän tai eivät välitä, missä nuoret roikkuvat ja mitä tekevät ja tekevätkö kotitehtäviään. Jos tilanne on se, että kodille on ’ihan sama’, mitä laspset puuhaavat, koulu ei suoraan sanoen voi tehdä paljonkaan.

  10-vuotias on Suomessa koulussa keskimäärin 5 tuntia päivässä – kodin vastuulla loput vuorokaudesta. Tuossa viidessä tunnissa yksi aikuinen ei voi maailmoja antaa 25 lapselle kerrallaan, jos lasten kotiväki ei ole koulutyössä mukana.

  Jonkinlainen tasapaino tietenkin olisi ihannetila kohtuuttoman vaatimisen kulttuurin ja äärimmäisen leväperäisyyden kesken. Minullakin on luokan oppilaiden kotiväkien joukossa kumpaakin äärimmäisyyttä ja siinä tasapainoilen niin, että kaikilla lapsilla olisi sellainen olo, että he osaavat ja ovat tärkeitä.

  Ääripäät, siis välinpitämättömät vanhemmat ja ne vanhemmat, jotka pakkaavat lapsensa arjen täyteen harrastuksia ja suorittamista koulutyön lisäksi, ovat minusta molemmat hakoteillä lasten kanssa. Sopivasti vaatimuksia ja velvollisuuksia, sopivasti luovuutta edistävää vapaa-aikaa… Millähän houkuttelisi kaikki vanhemmat tämän ajatuksen taakse…? 🙂

  Sekä opettajana että äitinä minäkin tarjoan lapsille juuri tuollaista kuvailemaasi ajattelumallia. Kun kasvattajalla on selkeä ajatus omien lasten koulutyön tukemisesta, tilanne on ihanteellinen myös koulun kannalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s