Suuria odotuksia

tmp_20140115_201852671020983

Minulla on suuret odotukset kuulkaa. Käsissä on 771 sivua, kirja painaa aivan julmetusti vaikka on pehmeäkantinen. Sain viimeisen englanninkielisen kappaleen, melkein juoksin kirjakaupasta kotiin. (Miksi muuten suomennosta saa odottaa edelleen? Hollanniksikin on jo käännetty.)

Donna Tarttin esikoisteos Jumalat juhlivat öisin vaikutti minuun kovasti aikoinaan. Sittemmin olen lukenut sen ainakin kaksi kertaa uudelleen. Joka kerta eläydyn niin, että uskon varmuudella itsekin osallistuneeni johonkin makaaberiin. Melkein näen käsissäni kuivuneen veren kun yöllä herään omaan äänettömään huutooni.

Tarttin toista kirjaa en ole lukenut. Mieluusti kuulen mielipiteitänne Pienestä ystävästä. Mutta no niin, loppusyksystä julkaistiin siis tämä Donna Tarttin kolmas, The Goldfinch. Jostakin syystä tajusin sen vasta nyt.

Tartt ei turhan usein ole julkaissut. Onko hän mahtanut kaikki nämä vuodet kirjojen välillä hioa seuraavaa, vai roiskaiseeko hän uuden sitten kun siltä tuntuu, lyhyemmässä ajassa? Luin ettei hän pahemmin anna haastatteluja ja että on muutenkin ”salaperäinen”. Onko se markkinointikeino? Entä sitten jos onkin, myönnän että minua ainakin kiinnostaa eniten sellainen mistä ei meinaa saada selvyyttä.

Olen valtavan iloinen uudesta kirjastani, joka tosin heti synnyttää ongelman. Koska ihmeessä luen sitä? Onko se sellainen joka valvottaa? Toivon hartaasti, sillä en usko että tuota kovin kätevästi selailee vaikkapa ruuhkaisessa metrossa. Ehkä alan yölukijaksi, onhan niitä muitakin.

Kannen kuvassa hiukan näkyvä maalaus roikkuu muuten entisessä kotikaupungissani Haagissa. Muistan sen Mauritshuisin seinältä aivan kirkkaasti. Haluan pian tietää mikä on sen osuus tässä kirjassa.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Suuria odotuksia

 1. Kyllähän tuo kiinnostaa. Kun suomennetaan, niin varmasti luen, mutta tuskin omaksi hankin.
  Minulla on Pieni ystävä hyllyssä ja se aivan varmasti kärsi odotuksista, joita Jumalat juhlivat sille nosti. Se oli eri kirja, eri tarina, erilainen. Ei kolahtanut samalla lailla ollenkaan, mutta kyllä siinäkin hetkensä taisi olla, en oikein muista edes mistä se kertoi. Jotain inhaa, pelottavaa siinä oli. Että ihan toiseen kertaan en siihen tarttuisi, turhaan hyllyssä möllöttää.

 2. Huikea kirja! Luin sen joulun jälkeen reilussa viikossa – en ole erityisen nopea lukija, joten kyllä siihen suurin osa vapaa-ajasta meni, eikä illalla olisi malttanut lopettaa. Maalauksen näkemisestä olen sinulle kateellinen, sen rooli kirjassa on erittäin suuri.

  Minäkin hullaannuin Tarttin esikoisesta, mutta toinen on edelleen lukematta (vaikka omistankin sen sekä suomeksi että englanniksi…). Tämä uusin ilmestyy kai suomeksi maaliskuussa. Tarttin harvaa julkaisutahtia en ihmettele, ei kai tämmöisiä järkäleitä vuodessa kirjoiteta.

 3. Sama kirjaongelma täällä – luettavaa olisi, mutta milloin ihmeessä lukisi ! Yölukijaksi minusta ei ole, nukahdan heti, kun saan oikaistua vaaka-asentoon.

  Tuosta kirjasta tai kirjailijasta en tiedä yhtään mitään.

 4. Hei ja hyvää uutta vuotta sinulle!
  Minä luin ainakaan Tarttin esikoisen ensin englanniksi, kun en jaksanut odottaa suomeksi. Olin lukenut niin kiittävät arvioit. Kirja lumosi heti. Tunsin olevani yksi joukosta. Suomenkielisen ostin pari vuotta myöhemmin divarista. Molemmat edelleen hyllyssä.
  Pieni ystävä on minullakin. Olen aloittanut pari kertaa, mutta kesken on jäänyt. Oli varmaan liian kovat odotukset.
  Hmm… Taidan kolmannen kanssa odottaa suomenkielistä. Ja pokkaria. Luen nyt paksua kovakantista kirjaa ja se on kyllä liian painava sängyssä luettavaksi. 🙂

  Annan Gavaldan viimeisintä odotin aikanaan kovasti ja juoksin heti ostamaan sen omakseni, kun se ilmeistyi suomeksi. Odotukset olivat liian kovat ja silloin tunsin itseni petetyksi. Ymmärrän siis tunteesi tämän Tarttin kanssa. 🙂

 5. Jumalat juhlivat öisin oli huikea. Ja juuri samanlaiset muistot kuin Liivialla minullakin on Pienestä ystävästä. Tovottavasti kolmonen vastaa odotuksia. Kerro sitten, kun saat sen luettua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s