Elämme ihmettä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt kun pojat ovat isompia, tajuan mitä tarkoitetaan kun sanotaan ”pienet lapset, pienet murheet, isot lapset…”. No niin.  Mutta sitten kyllä on niinkin, että olen yhdellä maailman hienoimmista aitiopaikoista kun saan äitinä seurata jotakin niin ainutlaatuista kuin lapsen kasvaminen ja muuttuminen. Tämä on jännittävää, ihanaa, pelottavaa ja hienoa.

Mieheni isä täytti juuri 80. Tajuan taas että kaipaan omaani, välillä ihan hirmuisesti. Tulee sellainen olo että miksi perkeleessä ajan pitää kulua, miksi ihmisten pitää kuolla pois, miksi ei voi painaa ”pause” -nappulaa. Heti perään perun ajatukseni. Eikö juuri ”pause”:lla eläminen olisi kuolemista?

Tyhmä tammikuu loppui. Olen helpottunut, voin jo paremmin. Ei kyllä saisi arvottaa aikaansa, jakaa kuukausia tyhmiin ja muihin. Olisi hyvä osata antaa jokaiselle (paskimmallekin) päivälle ja sen joka sekuntille sille kuuluva arvo. Kun tämä ei ole itsestäänselvyys. Harjoittelen koko ajan tätä.

*

Löysin (uudelleen) blogin jota olen jo vuosia sitten ensimmäisen kerran lukenut. Eräs lause blogin viimeisimmässä tekstissä on paitsi valtavan totta, myös erityisen sopiva omaankin elämääni juuri nyt:

Mitä tahansa voi tapahtua, mutta tosiasiassa me elämme ihmettä: tavattoman vähän tapahtuu mitään pahaa verrattuna siihen, kuinka paljon meitä täällä on.

Kirjoittaja viittaa (käsittääkseni) ”täällä” -sanalla Pariisin, mutta tuo on minusta totta kaikkialla. Koko viime vuosi oli tavallaan varpaillaanoloa siitä alkaen kun terroristijutut piti alkaa ottaa vakasti ja huomioon omassakin elämässään. Pelko tuli taloon ja pakotti miettimään oman suhtautumisen tähän kaikkeen. Silmät ovat saaneet tottua sotilaisiin kaduilla ja kuorma-autoissa, matkalla vartiointipisteisiin meidän turvaksemme.

Mutta.

Minä en voi tehdä mitään, en niin yhtään mitään estääkseni mahdollisia uusia iskuja tapahtumasta. Minä saatan olla paikalla jos sellainen tapahtuu, luultavimmin en ole.

Eli.

On pidettävä mielessä tämä kaikki muu, tämä kaikki hieno ja ihana, tämä tapahtumattomuus,  ihan tavallinen arki jolloin nenät vuotaa ja juostaan aamulla busseihin, kannetaan ruokakasseja kaupasta, tehdään näitä tavallisia asioita ja elätään kuten aina ennenkin.

On muistettava että tämä on todellakin ihme: ihmisiä syntyy koko ajan, niin paljon hyvää on kaikkialla, niin monet asiat onnistuvat ja menevät hienosti, niin paljon rakkautta ja onnea.

On arvostettava joka helkatin tyhmääkin tammikuuta. On osattava olla pakenematta ja välttelemättä (asioita, paikkoja) ja ajattelematta mitä jos.

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Elämme ihmettä

  1. Oi niin, jospa osaisikin joka hetken ottaa sellaisenaan, ottaa vain vastaan kiitollisena, koska se kuitenkin on_elämää_. Jotain hyvää terrori-iskuissa: pakottaa hetkeksi ajattelemaan, että ”ainakin minä olen elossa” ja kyllä miettimään aika vakavasti sitäkin, mitä haluan tällä ainoalla elämälläni tehdä (niin kuin tuota en muuten miettisi vähän liikaakin).

    Lasten kasvun seuraaminen on ihme ihan omassa luokassaan. En oikein pääse yli siitä, miten ihmeellinen on se mekanismi, millä uusia ihmisiä syntyy maailmaan ja miten ihmeessä he sitten kasvavat siitä aikuisiksi, miten heidän vartalonsa ja ajatuksensa muuttuvat tietyn ihmiselle ominaisen rytmin mukaan (tai sinne päin, useimmiten). Vanhojen vanheneminenkin on myös kiinnostavaa, niiden ryppyisten ja sileiden käsien ihmetteleminen. Siinä välissäkin ihmiset muuttuvat tietysti valtavasti, mutta jotenkin liikahdukset ovat pienempiä, sellaisia että moni ei ymmärrä niiden edes tapahtuneen. Ja sitten taas nekin ovat suuria juttuja, ihmeitä suorastaan.

  2. Laura, minusta on suuri ihme että ihmisiä ylipäätään syntyy, kun niin monta juttua voi matkan varrella mennä pieleen.

    Ollaan juteltu siitä että terroristi-iskuihin verrattuna ns. tavalliset kylähullut ja taskuvarkaat sun muut alkavat tuntua ihan sympaattisilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s