Vahva suositus

Suosittelen Islannin ympäriajoa Sigur Rósin kyydissä kaikille joilla on ikuinen tuli perseen alla. Oikein tosi vahvasti suosittelen tätä kaikille joilla ”ei ole aikaa katsella kun mitään ei tapahdu”. Toivon että kaikki ne joilla menee koko ajan liian kovaa, mutta mitään ei tule tehtyä eikä päivistä muista mitään kävisivät tällä virtuaalimatkalla. Mutta ei siis niin että toisessa kädessä on puhelin ja vieressä televisio auki.

Mitä vähemmän tuntuu olevan aikaa, sitä kiirellisemmin tähän on tartuttava. Mitä enemmän ärsyttää jatkaa, sitä suurempi syy jatkaa silti. Uusintakuurin voi ottaa tarvittaessa.

Ja ei, siinä ei ”tapahdu mitään”, kuten eräs minulle ivalliseen sävyyn ilmoitti. Paitsi että paskaa puhui: valo vaihtuu, välillä tulee auto vastaan, tien sivuilla näkyy toisinaan hevosia, joskus pari ihmistä heiluttamassa ohiajavalle autolle. Voi nähdä eri sävyistä harmaata, sinistä ja tummat ääriviivat horisontissa. Että onko siellä nyt tulivuori? Miltä näyttää jäätikkö? Onko tuo meri vai eikös sen pitäisi olla tien toisella puolella? Tämä olikin pitkä silta. Kuin vesi olisi jäässä vaikka on keskikesä.

Auto pysähtyy taukopaikalle mutta kamera filmaa edelleen eteensä. Voisi luulla että filmi on pysähtynyt, mutta taustalla soiva musiikki ja laskuri kertovat ettei se ole. Pysähdys kestää. Kestää vieläkin. Kuinka hiton kauan, menikö ne syömään vai puskapissalle? Miksei me jo lähetä eteenpäin?

Kärsimätön mieli saa nenilleen monen monta kertaa. Aina uutta ja komeampaa ja voimakkaampaa kokemusta hakeva pää huomaa (ehkä) löytävänsä asiat odotettua lähempää.

Joko sanoin: erittäin vahva suositus. Eikä tässä ole nyt tärkeää että matkan takana on Sigur Rós. OK, taustalla soi heidän musiikkinsa, mutta pointti on toisaalla kuin bändissä.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Vahva suositus

 1. Kiitos tästä! Olipa puhdistava katsomiskokemus, vaikka tunnustan että varsin vaatimattoman kerta-annoksen pystyin nauttimaan molemmista videoista tällä kertaa. Olen kerran itsekin ajellut saarivaltiota eestaas, ja oli hienoa voida palata virtuaalisesti sen avariin, hapekkaisiin, rauhoittaviin maisemiin. Kiitos siitäkin että jaksat jatkaa blogia ja ilahduttaa lukijoitasi tarinoin ja kuvin. Terveisin Bertiina ruudun toiselta puolen (ehkä muistat?).

  1. Bertina, muistan! Hapekkaat maisemat, kivasti sanottu. Saan kirjoittamisesta itsekin paljon vaikka panos on aika vaatimaton tällä hetkellä. Olen kovin iloinen että lukijoita on.

 2. jumankekka, kati! otin urlit talteen ja tiedän katsovani kummankin. näissä on samaa hypnoosia kuin junassa olevien maisemien ja ihmisten katselussa. olen aina pitänyt ellen rakastanut rautatieasemia, radanvarsilla seisoskelua, odottamista, vanhojen pikajunien pehmeyttä, meluisuutta ja kolinaa. joulunseudulla matkustaessa olen rakastanut jäätyneitä ovia, myöhästyneitä junia, kusen hajua ahtaassa vessassa, jopa spurguja, jotka ovat kaikki menossa pohjoiseen.

  kiitos vielä kerran!

  1. meri, tiedään että katsot ja pidät. Minä olen kutonut villapaitaa siinä kyydissä istuessani. Minä joka en ole ajanut autoa pariinkymmeneen vuoteen, haaveilen siitä että Islannissa voisin ajaa. Ei kai olisi liian kauheeta ajaa tuolaisia teitä, ei paljon vastaantulijoita, ei paljon risteyksiä (kunhan siis pääsee taajamista pois).
   junamujstelusi toi mieleen yhden reissun ihan vaan Tampereelta Helsinkiin junass ajoskus kahdeksankymmentäluvun lopulla. Jollekin idiottikurssille olin menossa. Toi jäätynyt ovi mustutti mieleeni paljon. Muistan että yövyin matkustajakodissa jonak nimeä en muista. Se oli tosi kaurismäkeläinen ja sijaitsi Pukevan lähellä. Onkohan sitäkään enää, siis Pukevaa???
   Matkustajakodin seinät olivat tupakasta keltaiset ja raamattu oli kirjoituspöydän laatikossa kuten pitää. Sinne jäikin. Muistan että poltin yhden tupakan ikkunanraossa ja tunsin olevani Kati Outinen.

   1. Kati, Pukevaa ei ole ollut aikoihin. Siihen tuli jossain vaiheessa joku Anttila, mutta nyt siinä paikassa on ollut jo joitain vuosia upea yliopiston kirjasto, joka sinun kannattaa käydä tsekkaamassa, kun käyt Helsingissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s